Een webshop heeft bezoekers nodig. Zonder bezoekers krijg je namelijk geen klanten en zonder klanten heb je geen omzet. Hoewel dat vanzelfsprekend is, hebben veel webshopeigenaren problemen met genoeg bezoekers aantrekken om een leuk aantal klanten af te zien rekenen na het vullen van het winkelwagentje.
Wil je meer klanten in je webwinkel, dan is het belangrijk om eens te kijken naar de belangrijkste doorverwijzer. Ruim 90% van de webwinkelbezoekers komt rechtstreeks vanuit Google. Dat betekent dat je goed moet scoren in de zoekresultaten (ranking) van de zoekmachine, zodat meer mensen in jouw digitale winkel komen. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je in 2021 goed rankt met je webshop?
Het is hoog tijd om linkbuilding strategie in te zetten, want dát is de manier om beter te ranken.
Wat is linkbuilding strategie en waarom heb ik het nodig?
Linkbuilding is technisch gezien niet meer dan het plaatsen van links. Die blauwgekleurde woorden die naar een andere pagina leiden. Je kunt een link plaatsen naar een andere website of naar een pagina op dezelfde website. Bij een linkbuilding strategie komt iets meer kijken dan alleen het plaatsen van links. Je moet rekening houden met tal van factoren, zeker wanneer de links een positief effect moeten hebben op de ranking van je webshop binnen de zoekresultaten.
Bij de linkbuilding strategie onderscheiden we drie verschillende soorten links:
- Interne links waarbij de link van een pagina binnen jouw webshop linkt naar een andere pagina binnen dezelfde webshop
- Externe links waarbij een andere pagina linkt naar een pagina binnen jouw webshop
- Externe links waarbij jij vanaf jouw webshop linkt naar een pagina op een ander domein
Wat van groot belang is, is dat je alle drie de soorten links gebruikt binnen de linkbuilding strategie. Alleen wanneer alle drie de soorten links gebruikt worden, is het effect op de ranking echt optimaal.
De reden waarom dit zo belangrijk is, is omdat de zoekmachines de links gebruiken bij het opstellen van de ranking. Ooit werd er vooral gekeken naar het gebruik van bepaalde zoekwoorden, die keywords genoemd werden. Tegenwoordig speelt linkbuilding een zeer grote rol. Het sleutelbegrip in dit kader is ‘autoriteit’ waar expertise en betrouwbaarheid aan vast zijn gehangen. Wellicht heb je al eens van EAT gehoord; dit staat voor Expertise, Authority en Trust.
De autoriteit van jouw webshop en linkbuilding
Er zijn miljoenen webshops op het internet te vinden. Tel je gerelateerde websites bij dit aantal op, dan kom je op een verbluffend hoog aantal. Het aantal websites staat nu ongeveer op 2 miljard, waarvan er 2 miljoen in Nederland geregistreerd zijn, met ongeveer 100.000 actieve webshops.
Je kunt je voorstellen dat Google en andere zoekmachines een manier moeten hebben om de interessante, relevante en belangrijke webshops te tonen wanneer iemand op Google zoekt naar ‘schoenen kopen’, ‘goedkope laptop kopen’ of ‘telefoons vergelijken’.
Hiervoor gebruiken de zoekmachines tal van factoren. Wij blijven even bij Google, omdat dit de grootste zoekmachine op dit moment is. Google kijkt naar het onderwerp van je website, wanneer de laatste update van de webshop geweest is, en telt daar nog een aantal factoren bij op. Zo kijkt Google ook naar het bounce percentage (het aantal mensen dat de webshop direct verlaat) en hoe snel de website laadt.
Een andere factor is de autoriteit van de website. Dat is een belangrijke factor, vooral omdat dit het lastigst te beïnvloeden is. Autoriteit bouw je vooral op door links vanaf andere domeinen naar jouw webshop. Daarbij spelen een aantal factoren een grote rol:
- Links die niet als reclame of gesponsord aangemerkt worden, hebben de meeste kracht
- Links vanaf sterke domeinen zorgen voor meer autoriteit dan links op zwakke websites
- Links moeten geplaatst worden op pagina’s die een relatie hebben met de website waarop het geplaatst wordt én de pagina waarnaar gelinkt wordt
- Het verspreiden van de plaatsing van links draagt bij aan de autoriteit
Bij de externe linkbuilding strategie gaat het dus vooral om het vinden van websites die een aanverwant onderwerp hebben en die een link willen plaatsen naar jouw webshop. Dit is overigens vaak makkelijker dan gedacht wanneer je eenmaal een lijstje hebt met interessante websites. Bied je aan om een interessant en ijzersterk stuk te schrijven met een linkje erin naar jouw webshop, dan gaat de website-eigenaar vaak al snel akkoord. Wie wil nou geen gratis artikel van hoge kwaliteit op de website hebben?
Waarom moet ik naar andere domeinen linken in mijn linkbuilding strategie?
Er wordt vaak gedacht dat het plaatsen van linkjes naar andere websites ervoor zorgt dat de autoriteit van jouw webshop afneemt. Dat is niet correct. Link jij naar andere websites met relevante informatie en laat je weten waar jouw bronmateriaal vandaan komt (bijvoorbeeld bij het noemen van getallen), dan gaat de autoriteit van jouw domein juist omhoog. Hierbij is het van groot belang dat je niet linkt naar dode pagina’s, slechte websites of websites die een slechte reputatie hebben (websites vol met spam, links of pop-ups).
En de interne linkbuilding strategie? Hoe pak ik dat aan?
Het gedeelte van de linkbuilding strategie dat ontzettend vaak verkeerd aangepakt wordt, is de interne linkbuilding. Interne linkbuilding is meer dan lukraak linkjes plaatsen. Zeker wanneer je hoger wilt ranken in de zoekmachines, is het belangrijk om in de gaten te houden wat je precies doet.
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om na te denken over welke pagina’s het belangrijkste zijn voor je webshop. In nagenoeg alle webshops zijn dit de product/bestelpagina’s. Dit is waar de bezoeker klant wordt door een bestelling te plaatsen. Daaronder heb je informatieve pagina’s, zoals blogs met een aantal producten als verzamelonderwerp. Ver daaronder staan levervoorwaarden, algemene voorwaarden en de betaalopties.
De pagina’s die lager op de ladder staan, moeten idealiter allemaal naar belangrijkere pagina’s linken. Daarbij is relevantie bijzonder belangrijk. In een blog over joggen in de herfst link je niet naar alle hardloopschoenen, maar wél naar hardloopschoenen die grip bieden op natte ondergrond of die waterdicht zijn. Op die manier hebben de linkjes namelijk de meeste waarde.
Wat is de gouden regel wanneer het gaat om de linkbuilding strategie?
Linkbuilding strategie is belangrijk, het is uitdagend en kan erg leuk zijn, zeker wanneer je op korte termijn resultaten kunt zien voor je website. Maar het gaat ook snel verkeerd wanneer het gaat om het gebruiken van links op je eigen website en andere websites. Te veel links bijvoorbeeld, verkeerde anchors (de woorden waar je de link overheen legt) of het plaatsen van linkjes op de meest vreemde plekken.
Wanneer het gaat om linkjes, dan is het belangrijk dat de gouden regels in de gaten houdt. We hebben een aantal voor je onder elkaar gezet.
Natuurlijke links winnen het altijd
Op het moment dat de linkjes eruitzien als spam of heel de pagina volstaat met blauwe woorden, verliezen de linkjes hun waarde. De beste link is een link die er natuurlijk uitziet, zoals een link naar een relevante pagina of een link naar de bron van je cijfers of uitspraak. Ook is het belangrijk dat de link in goed Nederlands geplaatst wordt. Dus geen verwrongen zinnen omdat er een geforceerd anchor gebruikt moet worden; dat is precies wat niet natuurlijk is.
Het moet de bezoeker helpen
Een goede link is een link die de bezoeker helpt. Zoals de link naar hardloopschoenen met extra grip bij de blog over joggen in de herfst, zoals we eerder al noemden. Wanneer de link de bezoeker helpt, is het ook een link die op een logische plek staat voor Google, wat betekent dat het bijdraagt aan de ranking van je webshop (en dat was het doel van de linkbuilding strategie in de eerste plaats).
Een natuurlijk linkprofiel bestaat niet alleen uit hoogkwalitatieve links
Er zijn veel webshops die vooral inzetten op linkjes vanaf domeinen met een hoge autoriteit. Dat is begrijpelijk, want de links vanaf gewaardeerde websites zijn meer waard. Het is alleen zo dat Google dit al snel doorziet. Zorg daarom voor een gebalanceerd linkprofiel waarin je ook links vanaf blogs en website met minder autoriteit verzamelt. De balans zorgt ervoor dat jouw links natuurlijker overkomen in de ogen van Google en daarmee win je het in de rankings.
Je hoeft het niet alleen te doen
Wil je wel aan de slag met een linkbuilding strategie maar vind je het lastig om al deze adviezen toe te passen op je eigen webshop, of wil je het liever gewoon compleet uitbesteden omdat het wel lonend is maar te veel werk is voor jou? Dan neem je contact met ons op. We gaan graag met je aan tafel zitten om de mogelijkheden door te nemen. Wij kunnen je helpen bij het opzetten van de linkbuilding strategie; of we kunnen alles van je overnemen wanneer je dat liever hebt. Bel je ons vandaag nog?