Wat is nu echt belangrijk in 2020? De eerste maand van het nieuwe jaar zit er bijna op. Goede voornemens zijn alweer een beetje afgezakt, maar op het gebied van SEO kun je nog een hoop winnen! SEO blijft namelijk altijd op volle toeren draaien, dus ook nu is het dé kans om deze tips meteen toe te passen.
In 2019 heeft Google het algoritme vaker dan ooit aangepast. We zagen bijvoorbeeld regelmatig grote bewegingen in de SERP’s (zoekmachine resultaat pagina). Aangezien de ranking factoren van de zoekmachine niet transparant zijn, is het voor ons van cruciaal belang om meer te testen en zo het algoritme van Google opnieuw proberen te begrijpen. Daarbij kijken we welke SEO-trends belangrijk zijn in 2020. In dit artikel hebben de vijf belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
1. Voice Search zoekopdrachten
Bij het rangschikken van websites moet je Google de juiste signalen geven. Je website moet echter niet alleen geoptimaliseerd worden voor de zoekmachine, maar ook voor de eindgebruikers, jouw klanten dus!
Google richt zich, net als jij, op de eindgebruiker. Miljoenen mensen maken al gebruik van Voice assistant in het dagelijks leven. Denk maar eens aan Siri van Apple, Alexa van Amazon, en de naamloze assistent van Google. Deze assistenten zijn steeds meer beschikbaar op slimme apparaten, zoals de bekende Sonos speakers.
Voice Assistant Search zal een van de populairste onderwerpen zijn in 2020. Bij Voice Search worden zoekopdrachten ingesproken in plaats van uitgetypt. Hierdoor worden zoekopdrachten langer en ingewikkelder. Iedereen die content creëert, moet zich ervan bewust zijn dat de vernieuwde content ook schaalbare zinnen bevat, zodat Google ingesproken zoekopdrachten begrijpt en kan verwijzen naar jouw website.
Google begrijpt taal en synoniemen vandaag de dag vrij goed, dus door zinnen in plaats van trefwoorden op te nemen, geef je Google meer relevante informatie om mee te werken. Maar hoe krijgt de Voice Assistant deze informatie? In het geval van Google wordt het bijvoorbeeld gevoed met featured snippets (aanbevolen resultaten) van de zoekopdracht. Een featured snippet is een gemarkeerd resultaat dat boven de klassieke zoekresultaten wordt weergegeven en een vraag op een indrukwekkende manier beantwoord. Maar hoe krijg je een featured snippet? De manier om een goede kans te krijgen, is om tabellen en opsommingstekens op je pagina te gebruiken Zo kan Google ze gemakkelijk lezen en in een aanbevolen resultaat weergeven. Dat betekent niet automatisch dat je er ook één krijgt, maar het is wel de manier om ervoor in aanmerking te komen.
Zorg daarnaast ook dat je inhoud verstrekt die mensen interessant vinden. Uiteindelijk gaat het allemaal om informatie en het beantwoorden van de vraag die een gebruiker zou kunnen hebben.
2. Mobile First en rich snippets
Ja, je leest het goed nog meer snippets. Er zijn niet alleen aanbevolen resultaten die een rol spelen in SEO, maar ook rich snippets. Dit noemen we kleine resultaten van de website-inhoud die op de SERP’s verschijnen. Rich snippets zijn niet alleen relevant voor spraakassistenten, maar ook waardevol voor mensen op mobiele telefoons. Met slechts enkele klikken kan belangrijke informatie – zoals openingstijden of contactgegevens – worden weergegeven op kleinere apparaten. Rich snippets is waarschijnlijk geen directe rangschikking factor, maar een onderdeel van mobiele optimalisatie dat belangrijk is voor SEO.
Rich snippets bieden immers niet alleen informatie, maar zorgen er ook voor dat je vermelding meer opvalt en dus meer klikken kan opleveren. Je website optimaliseren voor mobiele apparaten is al jaren een must, maar sinds 2018 is het zelfs mobile first. In andere woorden: je website wordt geïndexeerd op basis van de mobiele weergave. Als je website daar nog niet voor is geoptimaliseerd, dan moet je dat op korte termijn wel doen.
Google heeft mobiele prestaties tot een ranking factor gemaakt en zet niet eens in op een trend, maar volgt een ontwikkeling: al 2-3 jaar heeft mobiel verkeer het desktop verkeer ingehaald. Mobile First blijft ook een belangrijke SEO trend in 2020 en staat daarom in ons lijstje.
3. Gebruikerservaring en prestaties
Hoe zorg je ervoor dat gebruikers genieten van hun online surfgedrag? Hoe verleid je mensen tot het afstaan van gegevens of het plaatsen van een bestelling? En hoe worden de pagina’s uiteindelijk interessant voor zoekmachines? Door een goede gebruikerservaring.
Gebruikerservaring is een belangrijk onderwerp dat nog veel verder gaat dan wat wij hieronder gaan bespreken. Zoekmachines nemen ongetwijfeld een centraal aspect van de gebruikerservaring op in hun ranking, zoals bijvoorbeeld de laadsnelheid van je website. Trage websites zijn een grote ergernis! Vanuit SEO-oogpunt is het daarom ook van essentieel belang om in 2020 websites te bouwen die technisch volwassen zijn en snel leveren, ook al worden snellere verbindingen – denk aan glasvezelverbindingen of het toekomstige mobiele 5G-netwerk – steeds normaler. Bovendien heeft een snelle website, waarop je gemakkelijk kunt navigeren en gebruikersvriendelijke content kunt vinden, positieve invloed op de gebruikersstatistieken
Zijn de statistieken positief? Dan zal dit positieve gevolgen hebben voor de ranking van je website.
4. Kunstmatige Intelligentie en RankBrain
We leven in een tijdperk dat computers zichzelf dingen kunnen leren, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Ook op het gebied van SEO kunnen we veel van kunstmatige intelligente verwachten. Sinds 2015 werkt Google aan het algoritme RankBrain. Dit algoritme zal, op basis van de zoekopdracht, analyseren welk type inhoud het meest relevant is (voor specifieke doelgroepen) en zal deze dan ook hoger tonen dan andere resultaten.
Daarnaast zal het algoritme ook zoekopdrachten beantwoorden die nog nooit eerder zijn gedaan, en dat is naar verluidt goed voor bijna 15 procent van alle zoekopdrachten.
5. Hoge kwaliteit content
Uiteindelijk draait het allemaal om hoge kwaliteit content. Content is en blijft ook in 2020 zeer belangrijk. Iedereen weet inmiddels dat content moet worden aangepast aan de doelgroep, anders bereik je de verkeerde mensen.
Je hebt de keuze uit vele vormen content, zoals infographics, afbeeldingen, blogs, podcasts en video. Tegenwoordig is video content erg populair en ook in 2020 blijft het zich ontwikkelen. Denk maar eens aan video’s met reviews voor producten, installatievideo’s, instructievideo’s van de fietsenmaker voor het vervangen van een fietsband en bedrijven die personeel proberen te werven met behulp van een pakkende video. Het is belangrijk om video’s aan te passen aan de gebruikers, maar het is misschien nog wel belangrijker om belangrijke zoekwoorden en andere relevante informatie in de metagegevens van de video’s te communiceren, zodat je video’s ook vindbaar worden op basis van zoekopdrachten.
Tekst: Jeroen van der Zwet