Microcontent; oftewel veel zeggen met weinig woorden. Meestal gebruikt als vooraankondiging voor de rest van de tekst, met als doel ergens op te klikken om verder te lezen.
Microcontent
Je vindt het vaak bij bijvoorbeeld nieuwsartikelen en zoekopdrachten, maar ook veel andere soorten websites maken gebruik van deze tactiek. De oorsprong ligt bij de tijdschriften. Hier worden vaak op de cover kleine teasers geplaatst over de artikelen die in het magazine te vinden zijn. In de online wereld bestaat de microcontent uit een pakkende titel, een kort inleidend stukje tekst en eventueel een foto. Je kunt hier op klikken om doorverwezen te worden naar de rest van de inhoud.
Nieuwsgierig
Het doel van deze content is om mensen nieuwsgierig te maken naar wat er nog meer te lezen valt op een website en ze zo aan te zetten om hierop te klikken en verder te lezen. De kracht schuilt hem dan ook in het direct duidelijk en interessant samenvatten van de inhoud. Vaak zijn de eerste woorden en het plaatje al genoeg voor mensen om te beslissen of ze wel of niet verder willen klikken.
Om een pakkende en klikbare microcontent te verzinnen kun je uitgaan van de volgende drie aspecten:
- Hoe aantrekkelijk is de informatie?
- Hoe duidelijk en zichtbaar is het, dat er geklikt kan worden?
- Hoe groot is het gebied waarop geklikt kan worden?
Toepassingen
In een menubalk is vaak de titel al genoeg om mensen op de juiste pagina te krijgen. Ook dit wordt gezien als microcontent. Bij een gemiddelde nieuwssite wemelt het van deze content. Op dit soort websites is vaak ieder vakje tekst aanklikbaar en voorzien van een titel, een afbeelding en een korte inleiding. Onderaan blogs wordt dit vaak gebruikt om te verwijzen naar de andere blogs. Ook adverteerders maken veelvuldig gebruik van dit middel om op een advertentie te laten klikken.
Interesse
In de mediawereld moeten ze het vaak hebben van deze klikbare content en proberen ze dan ook van alles om de klik van de lezer te scoren. Er worden pakkende titels bedacht, soms een vraag gesteld of er wordt een uitnodigende afbeelding geplaatst. Of dit effectief is, hangt natuurlijk volledig af van de interesse van de lezers en het doel waarmee ze achter hun pc zitten te klikken.
Ook interessant
10 tips voor een goed scorende blog
Bloggen: Duidelijk onderwerp Je ziet direct waar de blog over gaat en de inhoud wijkt daar niet van af. Geen uitwijdingen of zijpaden. In een paar minuten ben je goed geïnformeerd en ook weer wat kennis...